hartcoherentie

Hartcoherentie

Wat is hartcoherentie?

Hartcoherentie is de regelmatige, gebalanceerde afwisseling van versnelling en vertraging van onze hartslag. Hartcoherentie is gebaseerd op hartritmevariabiliteit, ‘HRV’, de maat voor het interval tussen de hartslagen. In het coherent zijn werken allerlei systemen(lichaamsprocessen) in ons lichaam samen en het autonome zenuwstelsel komt in balans. Het hart resoneert mee op de trilling van onze ademhaling. 
Vooral onze emoties bepalen of onze hersenactiviteit coherent verloopt of chaotisch.
Je bereikt coherentie o.a. door kauwgom kauwen, naar mooie beelden kijken of naar muziek luisteren in bepaalde frequenties. Dé mánier om coherentie te bereiken is het consequent beoefenen van een specifieke ademhaling in een specifieke frequentie. 
Door middel van biofeedback apparatuur is meetbaar hoe deze coherentie verloopt. Wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat hartcoherentie o.a. stressvermindering geeft, verlaging van de bloeddruk, verlaging bloedsuikerspiegel, verlaging cholesterol. Het regelt onze emoties en we voelen ons optimistischer en we kunnen ons anders concentreren.